Login
+Follow
Login

På toppen av Helags 1797 möh

By Traneving Outdoor on 2016.01.14 In 25 toppar i sverige 29 Nationalparker i Sverige Hithpointing Sweden Peak of Sweden 2014 Sveriges Tak Tälta Traneving Outdoor Vandra i Sverige Vandra med barn Vandring

Vandring till Helags Fjällstation & toppbestigning av Helagsfjället 1797 möh

 

Vandring till Helags Fjällstation från Kläppen

En topptur upp på Helagsfjället bjuder på storslagen utsikt över bland annat pampiga Prediktstolen och Sylarna. Med sina 1797 meter över havet reser sig fjället markant över resten av topografin. Blickar du ner ser du Helags glaciär som är landets sydligaste.

p7080071

Vi startade vår vandring från parkeringen vid Kläppen, strax nordväst Ljungdalens by. Eftersom vi kom fram till parkeringen precis lagom till lunch hade de flesta vandrare hunnit iväg för dagen.  I lugn och ro åt vi lunch inne i vår camper innan vi gav oss av på den 12 km långa vandringen mot Helags Fjällstation.

p7090387

I bilen, på vägen mot Kläppen, hade vi ringt fjällstationen för att boka sovplats för kvällen. Det var dags att prova på att sova vid en fällstation, något vi aldrig gjort förut eftersom vi alltid brukar bära med oss eget tält. Vi bokade även in oss på middag för kvällen. Med andra ord en riktig lyxvandring.

p7080111

 

Med lätt packning gav vi oss av på den 12 km långa vandringen mot Helags Fjällstation. Innan man kommer upp på kalfjället passerar man Kesubon där vi stannade och köpte glass. Vilken lyx. Glass på vägen längs med en vandringsled.

Vandringen går sedan först brant uppför för att sedan plana ut lite mer. Dock är det 12 km vandring i uppförsbacke hela vägen från parkeringen till fjällstationen.

p7080124

När man väl kommit förbi den första tunga branten har man har man Helagsfjället rakt framför sig under hela vandringen.

p7080162

Den 12 km långa vandring var rätt okomplicerade och vi kom fram till fjällstationen lagom till kvällsmaten.  Tyvärr hann vi inte dusch och basta innan maten eftersom man måste passa mattiden (v i var ändå lite försenade när vi kom).

p7080158

Efter maten badade vi bastu och duschade. Det var gemensam bastu för damer och herrar så det var handduk om kroppen som gällde för alla.

p7080171

Toppbestigning av Helagsfjället

Från Helags fjällstation går man mot sydväst och följer längre upp nischkanten med dess blockrika terräng ovanför glaciären. På drygt 1600 meter passeras ett renstängsel, varefter man på den återstående kilometern till toppen rundar Helagsglaciärens sydände. Från toppen ser man Predikstolen 2,5 kilometer i nordost. Längs nischkanten norr om glaciären kan man ta sig tillbaka till stugorna.

Här följer en kavalkad av bilder från toppbestigningen. De får tala för sig själva:

p7090208

p7090245

p7090252

p7090272

p7090289

p7090305

 

Väl nere efter toppbestigningen firade vi med en öl innan det var dags att gå tillbaka mot bilen.

p7090310

Vandring tillbaka till parkeringen samma dag som toppbestigningen

Vi gjorde toppbestigningen samma dag som vi vandrade tillbaka till bilen. Det innebar att det bara blev en natt vid fjällstationen. Vägen tillbaka till parkeringen följer samma led vi vandrade till fjällstationen.

p7090327

p7090318

Så var ännu en topp avklarad i vårt projekt ”Peak of Sweden – Det bästa av Sverige”.

Om du vill se fler bilder eller ladda ner en karta så du själv kan besöka Helags är det bara att titta in på vår hemsida. Där hittar du utförlig vägbeskrivning, topografisk karta och GPS-koordinater, telefonnummer till STF Helags, telefonnummer till taxi osv. Klicka här för att komma dit

www.traneving.se

/Helena och Thomas

0 Responses to "På toppen av Helags 1797 möh"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Facebook Instagram
Traneving Outdoor

Vi, Thomas och Helena Traneving, älskar verkligen att vara ute i naturen. Att vara på vandring i naturen är som mental meditation och det är här vi laddar våra batterier för att orka.

Under 2014 och 2015 håller vi på med ett projekt som vi kallar "Peak of Sweden - Det bästa av Sverige". Vi kommer att besöka Sveriges samtliga landskap och upptäcka det bästa av dem.
Vi går upp på högsta punkten, vandrar en vandringsled, besöker alla nationalparker och tar geocacher.

I övrigt bloggar vi om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Alla våra bloggar är ofta sammanfattade i korta referat från våra äventyr. Är du mer intresserad över var vi varit och vandrat/paddlat så hittar du alltid mer info i form av kartor, bilder m.m. på vår hemsida www.traneving.se

Vi hälsar dig varmt välkommen till vår blogg!

Translate
Free Website Translator
+Follow

Login