Login
+Follow
Login

Vandring på Nordvärmlandsleden

By Traneving Outdoor on 2015.12.20 In 25 toppar i sverige 29 Nationalparker i Sverige Årets Näräventyrare 2011 Hithpointing Sweden Peak of Sweden 2014 Sveriges Tak Traneving Outdoor Vandra i Sverige Vandra med barn Vandring

Nordvärmlandsleden vandrade vi som en del i vår expedition ”Peak of Sweden – Det bästa av Sverige”.

Nordvärmlandsleden är en vandringsled i norra Värmland, Torsby kommun. Den har tidigare hetat Värmlandsleden men är numera är namnet på en cykelled.

Går från Branäs till Höljes via Långberget/Granberget med sin över 700 m höga topp är det Värmlands högsta berg. Leden är totalt ca 54 km. Man följer orangea pinnar.

Vandring på Nordvärmlandsleden som är märkt med orangea markeringar

Vandring på Nordvärmlandsleden som är märkt med orangea markeringar

Krävande vandringsled

Nordvärmlandsleden är de vida vyernas vandringsled, med stora nivåskillnader. Det gör vandringen bitvis rätt krävande. Även om det är spångat på de flesta ställen, rekommenderas stövlar eller andra rejäla skodon. Längs leden finns rastplatser med vindskydd och övernattningsstugor.


Thomas på väg över spången som går över myren på väg upp mot Granbergets topp, värmlands högsta punkt

Thomas på väg över spången som går över myren på väg upp mot Granbergets topp, värmlands högsta punkt

Anslutning till andra vandringsleder

Med anslutningar från Sysslebäck och Dalarna finns det 67 km orangemarkerad vandringsled. Nu har även två nya anslutningar tillkommit. Från Branäs går Gartosoftaleden västerut till Gransjöberget vid gränsen mot Norge och från Höljes går Knappleden upp till Bastuknappen som ligger högst upp i Värmlands nordvästra hörn. Båda ansluter till den 24 mil långa Finnskogleden som omväxlande går på båda sidor om riksgränsen.

Thomas på värmlands högsta topp, Granberget. Här har man fin utsikt från tornet som står på toppen

Thomas på värmlands högsta topp, Granberget. Här har man fin utsikt från tornet som står på toppen


Karta

Nordvärmlandsleden finns utförligt beskriven på en egen karta utgiven av Nordvärmlands Friluftsområde som också sköter leden. Den finns till försäljning på Turistbyrån i Sysslebäck, Långbergets sporthotell, Utmarksmuseet i Ransby och Ransbysätern. På kartans baksida finns beskrivningar om leden och angränsande leder och information om allemansrätten på svenska och engelska.

Helena på väg längs med Nordvärmlandsleden. Leden är kupperad så god kondition är att föredra

Helena på väg längs med Nordvärmlandsleden. Leden är kupperad så god kondition är att föredra

Etappbeskrivningar

Etappbeskrivningar Nordvärmlandsleden från Branäs – Långberget – Höljes, 54 km hittar du på vår hemsida. Klicka här så kommer du direkt till vår hemsida och etappbeskrivningarna.

Beskrivningen av Nordvärmlandsleden går från söder till norr. Föreslagna etappmål finns vid eller i närheten av bilväg om man väljer att gå bara en del av leden.

www.traneving.se

Helena och Thomas

0 Responses to "Vandring på Nordvärmlandsleden"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Facebook Instagram
Traneving Outdoor

Vi, Thomas och Helena Traneving, älskar verkligen att vara ute i naturen. Att vara på vandring i naturen är som mental meditation och det är här vi laddar våra batterier för att orka.

Under 2014 och 2015 håller vi på med ett projekt som vi kallar "Peak of Sweden - Det bästa av Sverige". Vi kommer att besöka Sveriges samtliga landskap och upptäcka det bästa av dem.
Vi går upp på högsta punkten, vandrar en vandringsled, besöker alla nationalparker och tar geocacher.

I övrigt bloggar vi om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Alla våra bloggar är ofta sammanfattade i korta referat från våra äventyr. Är du mer intresserad över var vi varit och vandrat/paddlat så hittar du alltid mer info i form av kartor, bilder m.m. på vår hemsida www.traneving.se

Vi hälsar dig varmt välkommen till vår blogg!

Translate
Free Website Translator
+Follow

Login