Login
+Follow
Login

Hällmarkslingan – 6 km

By Traneving Outdoor on 2015.12.17 In 25 toppar i sverige 29 Nationalparker i Sverige Årets Näräventyrare 2011 Sörmlandsleden Sveriges Tak Traneving Outdoor Vandra i Stockholm Vandra i Sverige Vandra med barn Vandring

Den 15 november 2015 vandrade vi Hällmarkslingan i Vinterskogens Naturreservat. Rundslingan är 6 km lång. Vi valde att kombinera den nya leden med den gamla Sjöslingan. Både sjöslingan och hällmarkslingan är märkt med blåa prickar och totalt blir dessa två leder 6 km.

 

Helena vid skylten

Helena vid skylten

Hällmarkslingan är ny och märktes upp för vandrare under sommaren 2015. Vi fick tips om denna vandringsled från Nils Nygren som är Naturvårdare vid Miljöenheten, Botkyrka kommun via vårt instagramkonto (@tranevingoutdoor – följ oss gärna här för här delar vi på dagen alla vandringar vi gör).

Nils och hans kollega Kjell märkte som sagt upp den nya vandringsleden under sommaren. Leden är märkt med blå prickar och här och var finns pilskyltar för tydligare markering.

Hällmarkslingar är en fint kuperad vandringled som slingrar sig upp och ner genom vinterskogens naturreservat. Vi parkerade vår bil vid badet vid Brosjön men det går lika bra att åka buss till vårsta och sedan följa vägen ner till badet.

vinterskogen-ha-llmarksslingan-01

 

Hällmarksslingan kan vara lite svår att hitta eftersom den är så ny och ännu inte finns med på reservatstavlan. Men går man ner mot badstranden och går till vänster upptäcker man sjöslingans blå prickar vilka man följer ca 200-300 meter. Man kan också följa Sörmlandsledens orangea markeringar en bit efter badet eftersom den ledens markeringar sitter på samma som Hällmarksslingan.

vinterskogen-ha-llmarksslingan-04

 

Sist vi var här vandrade vi Sörmlandsleden. Det var sommar och många badade vid stranden. Vi stannade då till och hämtade vatten i våra vattenflaskor vid badet. Den natten sov vi vid sjön Uttran. Fina minnen! Men denna gång var det november och rätt kallt så då blev det ingen paus vid sjön. Stigen är obefintlig men det är ändå inga problem att hitta stigen eftersom det finns gott om markeringar.

Leden är som sagt rätt kuperad och slingrar sig upp och ner.

vinterskogen-ha-llmarksslingan-09

 

Efter ett tag kom vi fram till ett fint vindskydd som antagligen scouter byggt.

vinterskogen-ha-llmarksslingan-15

 

Någon hade hängt upp fina små fågelholkar en bit fram på leden.

vinterskogen-ha-llmarksslingan-28

 

Fin utsikt ner mot sjön har man när man väl kommit ner på den gamla sjöslingan och är på väg tillbaka mot parkeringen.

vinterskogen-ha-llmarksslingan-41

 

Vår något sena lunch åt vi vid vindskyddet och eldstaden mellan de två sjöarna.

vinterskogen-ha-llmarksslingan-44  vinterskogen-ha-llmarksslingan-45

 

Vill du se fler bilder från vår vandring eller ladda ner en karta är det bara att titta in på vår hemsida:

http://www.traneving.se/hiking/vinterskogen-naturreservat-tumba-haellmarksslingan

 

www.traneving.se

 

/Helena och Thomas

 

0 Responses to "Hällmarkslingan – 6 km"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Facebook Instagram
Traneving Outdoor

Vi, Thomas och Helena Traneving, älskar verkligen att vara ute i naturen. Att vara på vandring i naturen är som mental meditation och det är här vi laddar våra batterier för att orka.

Under 2014 och 2015 håller vi på med ett projekt som vi kallar "Peak of Sweden - Det bästa av Sverige". Vi kommer att besöka Sveriges samtliga landskap och upptäcka det bästa av dem.
Vi går upp på högsta punkten, vandrar en vandringsled, besöker alla nationalparker och tar geocacher.

I övrigt bloggar vi om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Alla våra bloggar är ofta sammanfattade i korta referat från våra äventyr. Är du mer intresserad över var vi varit och vandrat/paddlat så hittar du alltid mer info i form av kartor, bilder m.m. på vår hemsida www.traneving.se

Vi hälsar dig varmt välkommen till vår blogg!

Translate
Free Website Translator
+Follow

Login