Login
+Follow
Login

Expedition genomförd

By Traneving Outdoor on 2015.10.13 In 25 toppar i sverige 29 Nationalparker i Sverige Årets Näräventyrare 2011 Hithpointing Sweden Peak of Sweden 2014 Sveriges Tak Traneving Outdoor Vandra i Stockholm Vandra i Sverige Vandra med barn Vandring vandringsbyxor

.

Vår expedition ”Peak of Sweden – Det bästa av Sverige” är nu avklarad. Två år har hela äventyret tagit och även om det upptagit den mesta av vår lediga tid så har det varit väldigt roligt och intressant att få se alla fantastiska landskap och natur

Idén till vår expedition ”Peak of Sweden – Det bästa av Sverige” föddes redan 2010 då Helena läste en artikel i STF:s tidning Turist. Där i artikeln fanns alla Sveriges 25 landskap med högsta punkt uppradade. Efter hand när vi funderade och planerade hur vi skulle lägga upp vår expedition beslutade vi att expeditionen skulle genomföras under 2014 och 2015. Sverige är stort och att genomföra expeditionen samtidigt som vi båda jobbar heltid innebär att alla äventyr skett på helger och under semester.

.

Vi har under dessa två år Sveriges samtliga 25 landskaps högsta punkter – #25topparisverige. Vi har placerat en geocache på varje topp. Vi har besökt Sveriges samtliga 29 nationalparker samt vandra en bit på varje huvudvandringsled i landskapet – #29nationalparkerisverige.

Vi har under hela expeditionen bloggat, uppdaterat vår hemsida www.traneving.se, lagt upp bilder på nstagram och twitter. Under expeditionen har vi använt oss av hashtag: #peakofsweden, #25topparisverige #29nationalparkerisverige

.

Hallandsleden har vi vandrat

Hallandsleden har vi vandrat

 

Expeditionen har gett oss ovärderliga intryck och vi har verkligen fått uppleva det bästa av Sverige.

Varje landskap är noga besökt och upplevt. Tänk vad mycket vacker natur vi har i Sverige. Inte behöver man åka långt för att uppleva ett äkta äventyr. Bara ens egen fantasi sätter gränser!

Vi har själv satt alla regler och krav för vår expedition;

 1. Nr 1 i utmaningen är:
  1. Att bestiga alla landskaps toppar högsta punkt och att där hitta en Geocachegömma. Om det inte finns någon Geocache där ska vi lägga dit en ny.
 2. Nr 2 i utmaningen är:
  1. Att vandra en bit av varje landskaps huvudvandringsled. Det innebär att vi inte måste gå hela leden utan en etapp av leden räcker.
 3. Nr 3 i utmaningen är:
  1. Att besöka alla nationalparker som vi tillsammans inte besökt.
  2. Det innebar att vi inte besökte följande nationalparker i Svealand och Götaland eftersom de redan är besökta och finns väl dokumenterade på vår hemsida:
   1. Tyresta Nationalpark (Sörmland), Ängsö Nationalpark (Uppland), Fulufjällets Nationalpark (Dalarna), Tivedens Nationalpark (Västergötland), Gotska Sandön (Gotland)
 4. Nr 4 i utmaningen är:
  1. Vi har placerat geocacher på så många toppar som möjligt . Om det redan fanns en geocache på toppen har vi loggat den. Vi har därefter placerat en alternativ chache på lagom avstånd från den på toppen. Detta har blivit serie geocacher  som vi kallat Peak of Sweden och Peak of Sweden Nationalparker.

.

Sista toppen och sista vandringen i vår expedition genomfördes i slutet av September 2015

Tiden började rinna iväg för att hinna med sista toppen i vår expedition inom vår beslutade tidsram. Samtliga helger framöver under september och oktober var fullbokade i kalendern. Senare på året kommer snön så tiden tickade verkligen på. I slutet av september fick Thomas en lucka i kalendern. Helena var inbokad på en dressyrtävling både lördag och söndag men Thomas var ledig. Vi beslutade gemensamt att Thomas själv skulle plocka den sista toppen, Templet och är 1728 möh,  som är Jämtlands högsta topp. Många tror felaktigt att Storsylen är högsta toppen i Jämtland men dess topp ligger faktiskt ett par meter inne på norska sidan. Högsta punkten i Jämtland passeras när man bestiger Storsylen men det är toppar vi jagat i vår expedition .

.

Ett urval av de toppar vi besökt under vår två år långa expedition:

Besök på Skånes tak, Magleröd 212 möh

Besök på Skånes tak, Magleröd 212 möh

På Hallands tak, Högalteknall 226 möh

På Hallands tak, Högalteknall 226 möh

På toppen av Närkes högsta punkt, Närkes tak, Tomasbodahöjden 298 möh....

På toppen av Närkes högsta punkt, Närkes tak, Tomasbodahöjden 298 möh….

Gotlands högsta topp

Gotlands högsta topp

Den obligatoriska toppbilden....

Den obligatoriska toppbilden….

På toppen av Bohuslän

På toppen av Bohuslän

Baljåsen Dalslands högsta topp

Baljåsen Dalslands högsta topp

Galtåsen

Galtåsen

Solberget

Värmlands högsta punkt

På toppen av Lustigknopp, 402 möh.

På toppen av Lustigknopp, 402 möh.

På toppen av Östergötland - Stenabo 328 möh

På toppen av Östergötland – Stenabo 328 möh

På toppen av Södermanlands högsta punkt.

På toppen av Södermanlands högsta punkt.

Vi på toppen av Fjällberget - Västmanlands högsta punkt

Vi på toppen av Fjällberget – Västmanlands högsta punkt

Rävabacken - Belkinges högsta punkt (den riktiga)

Rävabacken – Belkinges högsta punkt (den riktiga)

Ölands högsta punkt

Ölands högsta punkt

På toppen av Tomtabacken, 377 möh - Östergötlands högsta punkt

På toppen av Tomtabacken, 377 möh – Östergötlands högsta punkt

På toppen av Upplands Tak

På toppen av Upplands Tak

0 Responses to "Expedition genomförd"

  Comments (0)

  Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Facebook Instagram
Traneving Outdoor

Vi, Thomas och Helena Traneving, älskar verkligen att vara ute i naturen. Att vara på vandring i naturen är som mental meditation och det är här vi laddar våra batterier för att orka.

Under 2014 och 2015 håller vi på med ett projekt som vi kallar "Peak of Sweden - Det bästa av Sverige". Vi kommer att besöka Sveriges samtliga landskap och upptäcka det bästa av dem.
Vi går upp på högsta punkten, vandrar en vandringsled, besöker alla nationalparker och tar geocacher.

I övrigt bloggar vi om vandring, paddling, kajak, skidåkning och allt övrigt friluftsliv vi upplever.
Alla våra bloggar är ofta sammanfattade i korta referat från våra äventyr. Är du mer intresserad över var vi varit och vandrat/paddlat så hittar du alltid mer info i form av kartor, bilder m.m. på vår hemsida www.traneving.se

Vi hälsar dig varmt välkommen till vår blogg!

Translate
Free Website Translator
+Follow

Login